Havrefras vill att det ska vara lätt att väja rätt!

Vi arbetar aktivt med våra produkter för att de ska smaka gott men även göra gott för klimatet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det tror vi starkt på, och vi tror att alla har ett ansvar för att bidra till en mer klimatsmart konsumtion av mat. Vi på Havrefras har ett stort ansvar i att verka för en mer hållbar framtid och vill underlätta för fler att välja hållbar mat. Vi arbetar hela tiden med att förbättra oss, både gällande innehållet i våra produkter, men också våra förpackningar och i val av innovationer.

Våra produkters klimatavtryck

Vi har beräknat alla våra produkters klimatavtryck. Denna informationen hittar du på våra produktsidor. Där kan du enkelt se vilket klimatavtryck varje enskild produkt har och göra ett aktivt val för en mer klimatsmart frukost och måltid.

 
Sotimentsbild, Havrefras
Sotimentsbild, Havrefras

Havrefras vill att det ska vara lätt att väja rätt!

Vi arbetar aktivt med våra produkter för att de ska smaka gott men även göra gott för klimatet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det tror vi starkt på, och vi tror att alla har ett ansvar för att bidra till en mer klimatsmart konsumtion av mat. Vi på Havrefras har ett stort ansvar i att verka för en mer hållbar framtid och vill underlätta för fler att välja hållbar mat. Vi arbetar hela tiden med att förbättra oss, både gällande innehållet i våra produkter, men också våra förpackningar och i val av innovationer.

Våra produkters klimatavtryck

Vi har beräknat alla våra produkters klimatavtryck. Denna informationen hittar du på våra produktsidor. Där kan du enkelt se vilket klimatavtryck varje enskild produkt har och göra ett aktivt val för en mer klimatsmart frukost och måltid.

 
Klimatavtryck, miljöbild

Vad är ett lågt klimatavtryck?

Vi definierar ett lågt klimatavtryck som en halvering jämfört med dagens nivå vilket bottnar i FN’s Parisavtal som säger att det krävs en halvering av utsläppen av växthusgaser till 2030 för att förhindra att vi överstiger 1,5-graders global uppvärmning.

Klimatavtryck mäts i koldioxidekvivalenter, förkortat CO2e, som är ett mått på de samlade utsläppen av växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Våra beräkningar omfattar hela kedjan från primärproduktion av råvaror till färdigt livsmedel inklusive förpackning.

Vi har skapat en klimatskala som tydligt visar dagens nivå för att kunna se vilket klimatavtryck som är lågt och därmed i linje med FN’s mål. Forskningsinstitutet RISE har hjälpt oss ta fram data på vilket klimatavtryck maten har i snitt idag.

Vi behöver äta mer av den mat som har ett lågt klimatavtryck och mindre av den som har ett högt. Vi behöver inte utesluta tex kött helt men bör inte äta så mycket och inte lika ofta som vi gör idag. På detta sätt kan vi alla bidra till att förflytta snittet mot en hållbar nivå. Havrefras mål är att skalan ska göra det lättare för fler att äta mer hållbart.

Klimatavtryck, miljöbild

Vad är ett lågt klimatavtryck?

Vi definierar ett lågt klimatavtryck som en halvering jämfört med dagens nivå vilket bottnar i FN’s Parisavtal som säger att det krävs en halvering av utsläppen av växthusgaser till 2030 för att förhindra att vi överstiger 1,5-graders global uppvärmning.

Klimatavtryck mäts i koldioxidekvivalenter, förkortat CO2e, som är ett mått på de samlade utsläppen av växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Våra beräkningar omfattar hela kedjan från primärproduktion av råvaror till färdigt livsmedel inklusive förpackning.

Vi har skapat en klimatskala som tydligt visar dagens nivå för att kunna se vilket klimatavtryck som är lågt och därmed i linje med FN’s mål. Forskningsinstitutet RISE har hjälpt oss ta fram data på vilket klimatavtryck maten har i snitt idag.

Vi behöver äta mer av den mat som har ett lågt klimatavtryck och mindre av den som har ett högt. Vi behöver inte utesluta tex kött helt men bör inte äta så mycket och inte lika ofta som vi gör idag. På detta sätt kan vi alla bidra till att förflytta snittet mot en hållbar nivå. Havrefras mål är att skalan ska göra det lättare för fler att äta mer hållbart.

Hur har vi räknat?

För att kunna räkna ut klimatavtrycket för våra produkter har vi tagit med hela kedjan från odling, djurhållning, framställningen av råvaror och ingredienser, transporter och produktionen. Klimatavtrycket mäts i CO2e (koldioxidekvivalenter) som är ett mått för de samlade växthusgaser som bidrar till global uppvärmning.
Beräkningarna baseras på RISE klimatdatabas för livsmedel (version 1.6), information från våra producenter, egen processdata samt från branschdata för förpackningar och transporter. Som det låter är det relativt komplicerat att beräkna och beräkning av klimatpåverkan är ingen exakt vetenskap på samma sätt som beräkning av exempelvis näringsvärden, men det ger oss värdefull information och en tydlig riktning kring vad som är ett klimatsmart val och inte. Vi ser fram emot utveckling och samarbete kring beräkning och redovisning av klimatdata under kommande år.

Klimatskala, Orkla
Bower x Havrefras

Panta dina förpackningar från Havrefras

Havrefras samarbetar med Bower för att fler förpackningar ska återvinnas. Bower är en app som gör att du även får pant på förpackningar som är av plast, papper eller metall. Ladda ner appen och scanna streckkoden på förpackningen innan du återvinner den. Du samlar poäng som sen omvandlas till pengar eller kuponger.

Gör en insats för miljön – laddar ner appen och börja panta!

Läs mer om hur Bower fungerar på getbower.com

Vill du veta mer?

Läs mer om våra nordiska råvaror här!

Havrefras, havrekuddar