Allt om fullkorn
Att äta mer fullkorn är en av de kostförändringar som skulle ha störst effekt på folkhälsan. Här kommer vi att dyka djupare in i fullkornsvärlden, och utforska varför det är bra att inkludera fullkorn i vår dagliga kost.
Vad är fullkorn?
Fullkorn är spannmål som innehåller alla delar av kornet – frövita, grodd och kli. Till spannmål räknas sädesslag som till exempel vete, korn, havre och råg. Genom att använda hela kornet, inkluderas mer av det goda som fibrer, vitaminer och mineraler.
Fullkorn skiljer sig från raffinerade spannmål. Raffinerat spannmål betyder att delar av kornen tas bort, vilket resulterar i en förlust av näringsämnen. Därför är fullkorn ett extra nyttigt alternativ som du bör se till att få i dig.
Varför är fullkorn bra?
Det finns många fördelar med fullkorn. Genom att inkludera fullkorn i kosten kan du dra nytta av dess höga fiberinnehåll. Kostfibrer är bra för magen och kan bidra till att sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet, samt hjälpa till att hålla blodockret på en bra nivå.
Eftersom att fullkorn innehåller alla delar av spannmålskornet, hjälper det även till att hålla dig mätt längre. Fibrer tar längre tid att brytas ned i magen jämfört med raffinerade kolhydrater, vilket leder till en långsammare och mer gradvis frisättning av socker i blodet. Detta gör att vi känner en mättnadskänsla under en längre tid.
Nyttigt och näringsrikt
Fullkorn är nyttigt och näringsrikt. Alltså en utmärkt källa till flera olika näringsämnen. Fullkornsprodukter innehåller bland annat följande vitaminer och mineraler:
- Folat
- E-vitamin
- Järn
- Magnesium
- Kalium
Mat med fullkorn
Att inkludera fullkorn i din kost är både enkelt och gott. Byt ut raffinerade spannmål mot fullkornsvarianter när du väljer bröd, pasta och ris. För att inte tala om härliga fullkornsflingor till frukosten!
Även havre, quinoa, bulgur och hirs är utmärkta fullkornsval som kan läggas till i din måltidsplan för ökad variation och näringsmässigt värde.
Dagligt intag av fullkorn är rekommenderat till minst 90 garm enligt livsmedelsverket.