Allt om råg
Vad är råg?
Råg är, precis som havre, ett av de äldsta sädesslagen som människor odlar. Det har funnits i tusentals år och har alltid varit en viktig del av kosten i många kulturer. Råg är medlem av gräsfamiljen och är nära besläktad med korn och vete. Råg tillhör det man brukar kalla ”de fyra sädesslagen” som även inkluderar havre, korn och vete.
Kornen har en karakteristisk smak och används ofta i flingor, bröd, mjöl och andra livsmedel. Råg är det vanligaste sädesslaget att använda när det gäller till exempel surdegsbröd. Det är vanligt att mala rågkorn men kornen kan även ätas hela, genom att till exempel koka dem.
Råg - En nyttig källa
Råg är en bra källa till flera viktiga näringsämnen. Det är rikt på kostfiber, vitaminer och mineraler. Kostfiber är särskilt viktigt för magen och för att hålla en bra blodsockernivå. Dessutom innehåller råg B-vitamin och mineraler som järn och magnesium, vilket gör det till ett välkommet tillskott till en balanserad kost.
Fördelar med råg:
- Innehåller mest kostfibrer av alla nordiska sädesslag
- Ger bra mättnadskänsla, perfekt till frukost alltså!
- Bra för tarmhälsan
Hur ser råg ut?
Många tycker att det kan vara svårt att se skillnad på råg och korn. Detta eftersom båda sädesslagen har ett ax med borst. Så ser du skillnad:
- Råg har tunnare ax. Råg växer vanligen högre än korn och har ett slankare utseende. Råg blir vanligtvis en till en och en halv meter högt.
- Korn har längre borst än råg. Borsten längst ned är längre än de högst upp, vilket gör att de ser jämnlånga ut i toppen.